Translate

.

Παρασκευή 24 Οκτωβρίου 2014

Η πλούσια αλλά λιτή κρητική διατροφή



Το ενδιαφέρον της επιστημονικής κοινότητας έχει προκαλέσει η Κρήτη. Η πρώτη φορά ήταν το 1948 όταν κλήθηκαν από την κυβέρνηση, ερευνητές από τις ΗΠΑ, σε μια προσπάθεια να βελτιωθούν μεταπολεμικά οι «κακές» συνθήκες διαβίωσης στον πληθυσμό της Κρήτης. 


Έτσι πραγματοποιήθηκε λεπτομερής αξιολόγηση της δίαιτας των Κρητικών, η οποία προς έκπληξη των ερευνητών ήταν διατροφικά επαρκής, με ελάχιστες εξαιρέσεις, οι οποίες περιορίζονταν στις περιοχές με πολύ χαμηλό εισόδημα και με πολύ μικρή παραγωγή τροφίμων από τις ίδιες τις οικογένειες. Οι ερευνητές συμπέραναν ότι «στο σύνολό τους, ο τρόπος διατροφής και οι διατροφικές συνήθειες ήταν υπερβολικά καλά προσαρμοσμένες στις φυσικές και οικονομικές πηγές της περιοχής, καθώς και στις ανάγκες των κατοίκων της».

Δεν υπάρχουν σχόλια: